Meillä olikin oikein tehotreenipäivä. Tottiksen jälkeen illalla käytiin vielä jälkeäkin harjoittelemassa. Tein jäljen taas pellolle. Ensin oli harkinnassa metsä, mutta päädyin kuitenkin pellolle, jonne tällä kertaa laitoin keppejäkin. Jäljen pituus ehkä 150 metriä tai 200.. Kulmia kaksi 90 asteista oikealle, makkaroita laitoin harvakseltaan. Alkuun ja aina kulmien jälkeen aina tiheämpään. Jälki vanheni vain viitisentoista minuuttia.

Niilo lähti jäljelle hyvin. Jarrutin vähän alussa, ettei se päässyt loikkaamaan alkumetrien yli. Jäljesti tosi rauhallisesti ja etsi makkaranpaloja. Keppejä se ei kyllä huomioinut mitenkään.. jarrutin kepin kohdalla vauhtia ja pysäytin itse sen kepille. Kauheesti makkaraa palkaksi. Jatkoi jäljestystä hyvin, eka kulma meni pitkäksi, mutta koira etsi hyvin jälkeä itse. Tässä kohtaa ohjaaja sotki kuviot :-). Muistelin, että kulma on vasta myöhemmin ja komensin koiran pois jäljeltä, mikä ei ollut edes helppoa. Lopulta Niilo tuli ja laittoi maata jalkojeni juureen.. Laitoin sen jäljestämään kohdasta missä seisoin ja taas se meni samaa rataa kun aikaisemminkin. Sitten hoksasin, että kulma olikin siinä. Koira jatkoi jälkeä ihan oikein, niinkuin olisi tehnyt aikaisemmin jos en olisi puuttunut sen toimintaan. Taas kepit meinas jäädä huomioimatta, joten pysäytin sen niille. Toinen kulma meni myös vähän pitkäksi, mutta nyt annoin koiran jatkaa omatoimisesti. Loppupalkka löytyi hienosti.

Mitä tästä opimme? Niilo keskittyy kyllä jäljestykseen tosi hyvin. Narun päässä riekkuva ohjaaja ei paljon häiritse. Lisäksi koira jatkoi jäljestystä keskeytyksen jälkeen hienosti. Niilo ei kysele multa neuvoja vaan ihan omatoimisesti yrittää löytää kadonneen jäljen.

Noihin keppi-ilmaisuihin täytyy kysyä neuvoja viisaammilta. Sehän osaa kyllä ne ilmaista silloin kun ne ei ole jäljellä. Se ei ilmeisestikään niitä nyt yhdistänyt maahanmenoon. Jatketaanko samanlailla vai keksitäänkö joku muu ratkaisu. Pitäisikö ne esim laittaa palkkapurkin päälle? Purkin luonahan se menee omatoimisesti maahan.

Ja ohjaajalle tekisi kyllä hyvää mennä muiden tekemiä jälkiä, niin ei voisi edes yrittää ohjata koiraa..